«Από τη Γερμανία ξεκινούν, περνούν και καταλήγουν άνθρωποι που γίνονται θύματα καταναγκαστικής πορνείας και εργασίας» επισημαίνει σε σχετική έκθεσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.Έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε για παράνομη διακίνηση ανθρώπων στα Βαλκάνια ή την Αφρική. Η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών “Trafficking in Persons Report 2012“, η οποία παρουσιάστηκε την περασμένη Τρίτη από την υπουργό Χίλαρι Κλίντον, δείχνει ωστόσο ότι το σύγχρονο δουλεμπόριο δε σταματά στα γερμανικά σύνορα...
Στην έκθεση σημειώνεται παράλληλα ότι η Γερμανία πληροί απολύτως τα διεθνή ελάχιστα κριτήρια στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Για το λόγο αυτό η χώρα τοποθετείται στην ανώτερη από τις συνολικά τέσσερις κατηγορίες της κατάταξης.Τι σημαίνει όμως η αξιολόγηση αυτή; Σημαίνει ότι στη Γερμανία διαπιστώνεται πρόβλημα παράνομης διακίνησης ανθρώπων, αλλά και ότι η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα.
Προτάσεις για βελτίωση…
Η έκθεση επικροτεί τη γερμανική πολιτική και διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης. Αν και, όπως σημειώνεται, η κυβέρνηση έχει εντείνει τις προσπάθειές της στην πρόληψη, την προστασία των θυμάτων και την ποινική δίωξη των δραστών, σε πολλές περιπτώσεις δεν επιβάλλονται στους ενόχους αυστηρές ποινές. Η πλειονότητα των δραστών καταδικάζεται είτε σε φυλάκιση με αναστολή, είτε σε καταβολή χρηματικών προστίμων. Επίσης, η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών προτείνει στη γερμανική κυβέρνηση να είναι πιο γενναιόδωρη στην χορήγηση αδειών παραμονής σε θύματα της παράνομης διακίνησης. Μια πρόταση που βρίσκει σύμφωνη την Χάικε Ράμπε από το Γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:
«Τα θύματα παράνομης διακίνησης που καταθέτουν ως μάρτυρες σε δίκη λαμβάνουν άδεια παραμονής όσο διαρκεί η δικαστική διαδικασία. Μετά πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Έχουμε να κάνουμε δηλαδή με ένα αντικίνητρο για τα θύματα. Διαφορετικά χειρίζεται τις υποθέσεις αυτές η Ιταλία, που δίνει άδεια παραμονής στα θύματα και μετά το τέλος της δίκης. Πρόκειται για ένα επιτυχές μοντέλο που συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη δίωξη των σύγχρονων δουλεμπόρων».
Πολλοί έρχονται με τη θέλησή τους
Η Χάικε Ράμπε εξηγεί ότι πολλοί έρχονται με τη θέλησή τους στη Γερμανία για να εργαστούν: «Δεν είναι σωστό ότι οι άνθρωποι έρχονται εδώ οπωσδήποτε αναγκαστικά χωρίς να γνωρίζουν τι θα κάνουν. Η πλειονότητά τους έρχεται για να εργαστεί στην πορνεία. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους όμως οι άνδρες ή οι γυναίκες παίρνουν όλο και λιγότερες αποφάσεις για τη ζωή τους. Από ένα σημείο και έπειτα αποφασίζουν οι σύγχρονοι δουλέμποροι, είτε έχουμε να κάνουμε με καταναγκαστική εργασία, είτε εξαναγκασμό σε πορνεία».
Ταυτόχρονα με την παρουσίαση της έκθεσης από την Χίλαρι Κλίντον, η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μαλμστρεμ παρουσίασε τη νέα στρατηγική της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, η οποία περιλαμβάνει: Βελτιώσεις στην προστασία των θυμάτων, καλύτερη πρόληψη και αποτελεσματικότερη ποινική δίωξη των δραστών.
Παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων
« ‘’Eμπορία ανθρώπων’’' σημαίνει συλλογή, μεταφορά, μετακίνηση, υπόθαλψη ανθρώπων, μέσω απειλής ή χρήση βίας ή άλλων μορφών εξαναγκασμού, απαγωγής, εξαπάτησης, απάτης, κατάχρηση δύναμης ή μιας ευάλωτης κατάστασης, ή της πληρωμής ή λήψης χρημάτων, με σκοπό τη συγκατάθεση ενός ατόμου, ώστε να ασκήσει εξουσία πάνω σε έναν άλλον άνθρωπο, αποσκοπώντας στην εκμετάλλευση. Οι πιο γνωστές μορφές εμπορίας ανθρώπων είναι:
Πορνεία, βιομηχανία του σεξ
Εξαναγκαστική εργασία
Επαιτεία
Εμπόριο βρεφών
Εμπόριο οργάνων
Πορνογραφία
Αγορά νυφών
Υποχρεωτική στράτευση ανηλίκων
Η εμπορία ανθρώπων δεν είναι αποκλειστικά και μόνο γέννημα της φτώχειας και της άνισης κατανομή του πλούτου, αλλά, κατά βάση, είναι γνήσιο τέκνο μιας ιδεολογίας, που διαχωρίζει το ανθρώπινο είδος σε ανώτερους και κατώτερους κοινωνικά, φυσικά και πνευματικά ανθρώπους.
H εξαναγκαστική εργασία αποτελεί την πιο διαδεδομένη μορφή δουλείας. Περισσότεροι από 20 εκ. άνθρωποι (γυναίκες, παιδιά και άνδρες), παγκοσμίως, βρίσκονται υπό συνθήκες δέσμιας εργασίας. Το άτομο και η εργασία του παρέχονται ως εγγύηση για την αποπληρωμή δανείου, του ιδίου ή μέλους της οικογένειας.Πρέπει να εστιάσουμε στο ότι, σύμφωνα με την έκθεση της ECPAT (για το 2009), το σύγχρονο δουλεμπόριο αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο διεθνές έγκλημα, μετά την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και την εμπορία όπλων. Η βιομηχανία του trafficking αποφέρει, ετησίως, 27 δισ. δολάρια. Αντίστοιχα, ο αριθμός των παιδιών, που είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ή μαύρης εργασίας, παγκοσμίως, υπολογίζεται σε 1,2 εκατομμύρια άτομα.
Αυστηρότερο πλαίσιο για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η νέα Οδηγία αφορά σε περιπτώσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης, καταναγκαστικής εργασίας, επαιτείας, αφαίρεσης οργάνων, παράνομων υιοθεσιών και καταναγκαστικών γάμων.
Στην Οδηγία προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον πέντε ετών για τους διακινητές, η οποία θα αυξάνεται σε τουλάχιστον δέκα έτη, όταν το αδίκημα εμπίπτει σε επιβαρυντικές περιστάσεις, όπως η εκμετάλλευση παιδιών, η εμπλοκή εγκληματικών οργανώσεων, η χρήση βίας και η διακινδύνευση της ζωής του θύματος ».
“Η εμπορία ανθρώπων αποτελεί σύγχρονη μορφή δουλείας και μια κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με ιδιαίτερα επώδυνες συνέπειες για τα θύματά της, που είναι στην πλειοψηφία τους γυναίκες και ανήλικα παιδιά. Η διακίνηση ανθρώπων είναι ένα από τα πιο προσοδοφόρα εγκλήματα σε διεθνές επίπεδο, αφού κάθε χρόνο αποφέρει κέρδη ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. H Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένας από τους δημοφιλής τελικούς προορισμούς, καθώς και τα Κράτη Μέλη θα πρέπει να δεσμευθούν να ενισχύσουν τη συντονισμένη δράση τόσο σε εθνικό, όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο για να εμποδίσουν και να καταπολεμήσουν όλες τις μορφές της εμπορίας ανθρώπων σε συνεργασία με τρίτες χώρες, περιφέρειες και οργανισμούς σε διεθνές επίπεδο,”
No comments:
Post a Comment